“Nog zo’n pas..” dat is mijn eerste gedachte als ik een plekje wil boeken op een natuurkampeerterrein. Het betreft de natuurkampeerkaart, toch maar eens in verdiepen wat natuurkampeerterreinen nou precies is.

Hoe, wie, wat en waar?

Alle campings die zijn aangesloten bij natuurkampeerterreinen liggen volgens de website op bijzondere landgoederen, in eeuwenoude bossen, maar ook in knusse boomgaarden en op idyllische plekjes aan het water. Het zijn er maar liefst 134 in Nederland, 11 in Frankrijk en 1 in België. De gemeenschappelijke deler tussen deze campings is naast sanitair en stromend water natuurlijk de natuur.

Een lidmaatschap kost 15,95, hierbij ontvang je een natuurkampeerkaart en het groene boekje. De natuurkampeerkaart heb je nodig om op een van de aangesloten campings te overnachten, lokale kosten van de camping komen hier dan nog bij. In het groene boekje vindt je informatie over alle aangesloten campings, deze informatie kan je echter ook vinden in de app (kamperen, te gast in de natuur).

Camping-eigenaren aan het woord

Camping Eickenhorst in Sint-Oedenrode is aangesloten bij natuurkampeerterreinen, een kleinschalig kampeerterrein waarbij de natuur zoveel mogelijk met rust gelaten wordt. De eigenaren, Marjolein en Robert, van deze camping vertellen waarom zij onderdeel zijn van natuurkampeerterreinen en wat deze camping zo bijzonder maakt:

Wie zijn jullie?
Wij zijn Marjolein (26 jaar) en Robert (30 jaar). Ik ben geboren in Veldhoven en hier ook opgegroeid. Robert heeft zijn roots in Weert liggen, maar heeft voor een groot deel in Brabant gewoond. We hebben elkaar leren kennen in 2015 en zijn al snel samen gaan wonen in Veldhoven. Voor ons werk was dit het meest centraal. Na 1 jaar hadden we het al snel over de ambities om landelijker en ruimer te gaan wonen. In eerste instantie richtte onze zoektocht op een woning met grond, zodat de paarden aan huis konden komen staan. Inmiddels heb ik een baan in Den Bosch, dus hebben we ons gericht op woningen tussen Den Bosch en Eindhoven in.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een camping te beginnen?
Tijdens onze zoektocht zijn we op de boerderij Eickenhorst in Sint- Oedenrode gestuit. We waren direct al weg van het huis en er zat voldoende grond bij. Tijdens de bezichtiging vans de makelaar kregen we te horen dat de vorige eigenaren een Natuurkampeerterrein runden en dat overname van het bedrijf zeker een optie was. Daarmee begon eigenlijk het balletje te rollen. Mijn paard hadden we inmiddels verhuisd naar een fijne sportstal in Sint Oedenrode, dus was er de ruimte om te onderzoeken of we dan de grond wilden gaan gebruiken voor een onderneming. Als eerste heb ik onderzoek gedaan naar de overkoepelende organisatie “de Groene Koepel”. Hun uitgangspunten zijn op een zo natuurlijk mogelijke wijze kamperen. Dit betekent dat de er meer aandacht is voor rust, ruimte en de natuur in haar waarde houden.

Wat zijn jullie beweegredenen om lid te worden van natuurkampeerterreinen?
Die waarden, maar ook de voordelen die de Groene Koepel biedt aan Natuurkampeerterreinen + het feit dat de opstart door de vorige eigenaren al gemaakt was, heeft ons doen besluiten de onderneming door te starten. De voordelen die de Groene Koepel heeft, zitten met name in hun lidmaatschap. Kampeerders worden lid door de aanschaf van het groene boekje. Hier staan alle natuurkampeerterreinen in en geeft weer wat de terreinen bieden. Omdat deze terreinen aan de richtlijnen van de groene koepel moeten voldoen, weten kampeerders wat ze kunnen verwachten en zorgt dit voor kwaliteit.

Hoe ervaren jullie deze ‘organisatie’?
De Groene Koepel is een zeer betrokken organisatie. Bij het eerste contact is er gelijk een contactpersoon ontstaan en deze beantwoordt altijd mijn vragen. Hierdoor heb je niet met steeds verschillende namen en gezichten te maken. De Groene Koepel doet ook veel aan marketing. Ze brengen de Natuurkampeerterreinen onder de aandacht van kampeerders d.m.v. deelname aan beurzen, Social Media, etc. Voor de eigenaren worden er lezingen en een jaarlijks congres georganiseerd.

Wellicht iets anders leuks wat je nog zou willen delen?

Om door middel van de camping een extra steentje bij te dragen aan de natuur, gaat mijn oom bijen houden op het terrein. Daarnaast is ons terrein omringd door boomkwekerijen, wat de uitloopmogelijkheid voor wandelaars enorm maakt. Sint- Oedenrode sluit ook aan bij een fietswegennetwerk en via de Groene koepel wordt er ook van alles voor fietsers georganiseerd. Oftewel, kamperen is niet alleen voor de 65+ers, maar voor iedereen die graag in de natuur is, van sportiviteit houdt of met een klein budget wil genieten van Nederland Vakantieland!

En daar zijn wij het helemaal mee eens. We hebben nog een flink aantal jaren te gaan voordat we de 65 aanraken! Misschien toch maar de natuurkampeerkaart aanschaffen en met de camper & racefietsen naar Sint-Oedenrode!