In de serie “Alles wat je wilt weten” delen wij alles wat je zou willen weten over een camper. Vooral handig als je je aan het oriënteren bent op een (nieuwe) camper, maar ook voor degene die er al een hebben. Deze keer de kosten die je maakt tijdens een camper vakantie.

Onze route

Eind mei/begin juni hebben we een drieweekse route gereden door Europa. Wij zijn onze route gestart vanuit West-Nederland. Via Brussel, door Luxembourg en Nancy was onze eerste stop in Dijon. Vervolgens zijn we richting de Franse Zuid-kust gereden. Daarna nog een stukje het binnenland in van Zuid-Frankrijk om vervolgens door de Pyreneeën naar de West-kust van Spanje te rijden. Ons meest zuidelijk punt was Barcelona en van daaruit zijn we weer teruggereden naar Nederland. Totaal aantal kilometers: 4000.

Kostenpost 1: Diesel

Zonder diesel kom je niet ver. Tanken hebben we in verschillende landen gedaan. Hieronder zie je een overzicht van de tankkosten (let op: niet overal hebben we een volle tank genomen, gezien de kosten):

Diesel, gereden KM 4000
Luxemburg€68
Frankrijk€99
Frankrijk€76
Spanje€70
Spanje€58
Frankrijk€97
Totaal€467
Kostenpost 2: Tolwegen

Dit hebben wij echt onderschat, wat een geld! Nu moeten we eerlijk zeggen, we zijn nergens voor omgereden dus kozen altijd voor de makkelijkste weg. In totaal waren we 198,- euro lichter na 3 weken, dit heeft vooral betrekking op Frankrijk.

Kostenpost 3: Overnachten

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen ‘stijl’ als het gaat om overnachten. Wij houden van groene rustige campings zonder restaurants, winkels en speeltuinen. We kiezen er wel bewust voor niet op camperplaatsen te staan, aangezien wij een camping leuker vinden. Hieronder een overzicht van de kosten per camping (als je op de camping klikt, kom je bij de review):

CampingTotaal Nachten
Camping de la Plage€14,01
Camping les trois rivieres€32,92
Camping les Hautes Prairies €40,42
Camping Nouvelle Floride€44,02
Camping de la cite€23,81
Camping la Régate€51,73
Camping Aquarius€42,02
Camping Masnou€31,01
Camping Lago Barasona€54,03
Camping du port€48,63
Camping du Château & de l’Oseraie€181
Totaal€400,4021

Leuk feitje: met de ACSI kaart hebben wij in totaal 127,- euro bespaard.

Leuk feitje 2: De duurste campings was in onze optiek de slechtste en de meest goedkope de leukste!

Totaal

In totaal zijn wij voor de diesel, de overnachtingen en de tol 1065,40 euro kwijt voor 2 personen. De kosten die hier nog niet in berekend zijn: boodschappen (dit verschilt per persoon) en uitjes/leuke dingen. Daarnaast zou je ook nog kunnen berekenen wat je afschrijving, stalling en onderhoud kost als je het wilt vergelijken met een ander soort vakantie.

Onze conclusie op basis van deze vakantie is: Op vakantie met de camper is niet perse goedkoper (als je echt alles meerekent) dan een vakantie naar Curaçao of Ibiza, maar voor ons wel veel fijner en met heel veel vrijheid!