Camper gewicht

Overgewicht, we (her)kennen het allemaal. Een paar kilo meer of minder is over het algemeen niet zo een probleem, maar een obese camper kan hele vervelende consequenties hebben. 

Toegestane Maximum Gewicht

De meesten van ons hebben een B(E) rijbewijs, zoals ik waarmee je voertuigen tot maximaal 3.500 kilogram mag besturen. Volgens de wet mogen wij daarmee een voertuig besturen met een maximaal gewicht van 3.500 kilogram. Over het algemeen hebben campers een Toegestane Maximum Massa van 3.500 kilogram, zoals onze camper.

Het gewicht en het kentekenbewijs

Nu is er wat raars aan de hand. Op het kentekenenbewijs van de camper staan vaak drie gewichten. Het Massa Ledig Gewicht, Massa Rijklaar en Toegestane Maximum Massa. Het Massa Rijklaar is exact 100 kilogram meer dan het Massa Ledig Gewicht. Hierbij gaat men ervan uit dat je een lege camper hebt, 90% van de dieseltank gevuld hebt en nog wat vloeistoffen zoals remvloeistof en koelvloeistof meeneemt. 

Onze camper

Ons Massa Rijklaar is 3040 kilogram, dus wij kunnen maximaal, inclusief onszelf, 460 kilogram laden. Daarboven ben je niet verzekerd mocht het fout gaan en ben je in overtreding met forse boetes tot gevolg. Vervelend is dat je niet alleen een boete krijgt, maar ook moet gaan afladen totdat je maximaal 3.500 kilogram weegt. 

Controle’s op vakantie

Nu zal je vast denken: maar wie checkt dat nou. Nou…ga maar eens zoeken op overbeladen camper, dan vliegen de horrorverhalen je al snel om de oren. “Aangehouden in Oostenrijk vanwege camper met overgewicht”, “drie keer op de weegbrug op een stuk van 100 kilometer”, “dikke boetes vanwege te veel gewicht camper”. 

Wat weegt dat nou?

Als je dan gaat uitrekenen en wegen wat alles weegt in een camper kom je al snel aan een paar 100 kilogram meer gewicht dan het Massa Rijklaar. Reken maar mee: een luifel: 20 kilogram, zonnepaneel: 11 kilogram, airconditioning: 20 kilogram (niet geinstalleerd op onze camper), 2 campingstoelen en tafel: 10 kilogram, 3 fietsen: 45 kilogram, 25 liter water: 25 kilogram, kleding voor een aantal weken: 30 kilogram, een 5 tons potkrik: 10 kilogram, gereedschapskist: 10 kilogram, 30 meter CEE kabel: 5 kilo, boeken: 10 kilogram, eten/drinken: 20 kilogram, gevulde stalen gasfles: 10 kilogram, de bestuurder en zijn vrouw: 150 kilogram, overig: 40 kilogram. Totaal: 416 kilogram en we zijn komende zomer van plan naar Oostenrijk te gaan…de hoogste tijd dus om eens naar een weegbrug te gaan in de buurt. 

Wat is precies een weegbrug?

Een weegbrug is eigenlijk niets anders dan een plateau met contragewichten daaronder. Met je camper rij je het plateau op (je hoeft dus niet een garage of iets dergelijks in te rijden), blijft zitten en na enkele seconden is het totale gewicht bepaald. Belangrijk is, is dat je hem weegt zoals je op vakantie zou gaan met iedereen erin. De Toegestane Maximum Massa is dus inclusief bijrijders. 

Om ons maximalegewicht te bepalen hebben wij onze camper volledig beladen zoals we zouden doen op vakantie, inclusief een Oministore Safari Room die we niet meenemen op vakantie (a 25 kilogram) en onze watertanks maximaal gevuld (a 100 liter/100 kilogram), en zijn naar een weegbrug in de buurt vertrokken. 

Op de weegbrug

Daar aangekomen, de weegbrug opgereden, even wachten en toen kwam, na het afrekenen van de kosten a 6 euro de uitslag: 3.460 kilogram.

Ik had al visioenen dat dat ding 3.700 kilogram zou wegen, dus wat een opluchting was dat zeg. Normaal gaan we niet met 100 liter water rondrijden en die Safari Room laten we lekker thuis, dus wij hebben nog wel wat ruimte voor een paar flesjes Italiaanse wijn!

De RDW is een oplossing

Mocht je nou toch echt te zwaar zijn en geen enkele mogelijkheid zien om minder te beladen, dan kan je ook bij de RDW het Maximum Toegestane Gewicht van je camper verhogen naar bijvoorbeeld 4.000 kilogram of meer. Als gevolg daarvan is het wel zo dat je de camper niet meer met je B-rijbewijs  mag besturen en dat je dus een C1 rijbewijs moet gaan halen. 

Het Massa Rijklaar en Maximum Toegestane Gewicht zijn dus wel iets om in de gaten te houden. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook al voordat je de camper gaat kopen, want er zijn ook campers met een Maximum Toegestane Gewicht van 3.400 kilogram of die al 3.100 kilogram wegen als Massa Rijklaar. 

Wij zijn in ieder geval blij dat we onder het maximum wegen en gaan nu met een gerust hart op vakantie naar Oostenrijk!