In de serie “Alles wat je wilt weten” delen wij alles wat je zou willen weten over een camper. Vooral handig als je je aan het oriënteren bent op een (nieuwe) camper, maar ook voor degene die er al een hebben. Deze keer de jaarlijkse basis kosten die je maakt voor een camper.

Welke kosten maak je allemaal?

Zodra je iemand vertelt dat je een camper hebt, is de eerste reactie: “Gaaf!” en de tweede reactie: “Lekker goedkoop op vakantie”. In het eerste deel van deze serie vertelden we al meer over de kosten van een vakantie. In dit deel vertellen we meer over de basiskosten van een camper, denk hierbij aan: Stalling, wegenbelasting, verzekering en onderhoud.

Kostenpost 1: Stalling

Er zijn verschillende manieren om je camper te stallen, namelijk:

  1. Thuis: Ideaal! Goedkoop en je kan je camper altijd pakken wanneer je wilt
  2. Bij de boer: Er zijn terreinen (vaak bij boerderijen) waar je je camper kan stallen. Voordeel hiervan is vaak de lage prijs, het nadeel hiervan is dat het vaak niet overdekt staat.
  3. Bij de camperstalling: Er zijn ook bedrijven die 100-en campers en caravans stallen. Het voordeel is dat de camper vaak overdekt staat, het nadeel dat je vaak van te voren moet laten weten wanneer je komt.

Wij hebben onze camper bij een camperstalling staan. Een stalling die ongeveer op 15 minuten rijden van ons vandaan ligt. De camper staat overdekt en we kunnen tot 2 dagen van tevoren laten weten dat we hem op komen halen. Als we echt last minute de camper willen ophalen, rekenen ze €15,- extra. Er zijn ruime openingstijden dus we kunnen er altijd terecht. Er zit een maximum op van 12x per jaar ophalen, daarna worden er wederom €15,- kosten in rekening gebracht. Per jaar kost ons dit €469,-.

Kostenpost 2: Wegenbelasting

Wegenbelasting is voor iedereen verplicht. Het kan wel uitmaken over je met een camperbusje of een camper rijdt. Wil je weten of je het kwarttarief mag betalen, kijk dan hier. Wij betalen maandelijks €78,- wegenbelasting. Wij zijn voornemens om de camper in de winter te laten schorsen.

Kostenpost 3: Verzekering

Er bestaan verschillende soorten verzekeringen voor een camper, uiteraard met verschillende soorten dekkingen. Wij hebben onze camper verzekerd bij Camperverzekerd. De camper is WA + volledig casco (All Risk). Maandelijks betalen we €60 hiervoor.

Kostenpost 4: Onderhoud

De kosten van het onderhoud is natuurlijk van tevoren lastig in te schatten. Daarom is het extra belangrijk dat jij bij de aanschaf van een camper goed kijkt welke eventuele reparaties er zijn uitgevoerd en welke verwacht worden. Sowieso is het verstanding een tweedehands camper te kopen bij een BOVAG dealer. Wij hebben in het eerste half jaar, waarin we nog BOVAG garantie hadden aardig wat kosten bespaard. Zo bleek er een storing in de verlichting en een storing in de motor te zijn. Dit heeft ons een paar honderd euro bespaard.

Jaarlijks zal de camper APK gekeurd moeten worden, dit kosten hiervan liggen afhankelijk van het bedrijf rond de €50,-. Onze eerste APK zal in november zijn, tegen die tijd laten we weten wat wij kwijt waren.

Totale basiskosten
KostenpostPer maand
Camperstalling€39,-
Wegenbelasting€78,-
Verzekering€60,-
Totaal€177,-
APK per jaar€50,-
Totaal per jaar€2134,-

De jaarlijkse basis kosten van onze camper zijn dus €2134,-. Hierin is niet meegenomen: Eventuele extra kosten aan onderhoud & een eventuele besparing door schorsing. Daarnaast kunnen de kosten voor stalling en verzekering uiteenlopen per camper, door de persoonlijke keuzes die je maakt.

Zo zie je dat een camper niet perse goedkoop is en wat ons betreft pas echt interessant is als je er veel mee weg gaat. Vooral met alleen een grote zomervakantie ben je best veel geld kwijt. Tel je daar echter alle weekendjes weg en de extra vakanties bij op, dan wordt het relatief minder (denk maar aan alle hotelovernachtingen). Wat ons betreft is het hebben van een camper dus niet perse goedkoop, maar geeft het je veel vrijheid en mogelijkheden om weg te gaan!

Lees hier deel 1 van een kijkje in de financiële keuken!